Jonna Eson Brådhe - Svensk rallyförare

Om Jonna

image


Namn: Jonna Eson Brådhe
Född: 20 Januari 1994
Bor: Stockholm
Klubb: Haninge MK
Tävlingsdebut: 2008 som kartläsare åt sin Pappa i en 4WD Mitsubischi. 2010 fick hon äntligen debutera i ungdomsrally som förare, endast 16 år och 2 veckor satte hon sig bakom ratten för första gången i en egen inköpt VW Golf 1 grupp E.
Antal tävlingar: C:a 70st varav 15 st i högerstolen.
Bästa minne: Många! Men måste nog vara tiden i ungdomsrally och när jag kom i mål min allra första SM-tävling. Då vi hade kämpat så för att komma till start, så det var en otrolig lättnad att få köra över målrampen!
Sämsta minne:Rullningen i Kolsva 2012, då vi bara hade behövt ta oss runt för att komma på pallplats i Tjej-RM.
Bästa egenskap som förare: Hantera svåra situationer, orädd för nya utmaningar.
Sämsta egenskap som förare: Nerverna. Innan start spökar det och humöret kan bli upp och ner. Men när det väl är min tur och jag får hoppa ner i stolen är allt på topp!
Övriga intressen: Kondtionsträning och vattenskidor


image

En tjej med rally i blodet!

Jonna, hon är verkligen född in i en motorsport familj. 3:e generation kvinnlig rallyförare i Sverige vilket är historiskt!

Bara 3 veckor gammal var Jonna ute på sin första rallytävling. Både hennes mamma Liz Brådhe och pappa Johnny Ericsson har varit aktiv tävlande och är fortfarande inom rally. Liz var en av tjejerna som tävlade i Ladies in Action som var riktigt stort på 80-talet!
Johnny känner många igen från tiden när han körd sin Peugeot 306 Kit-Car, som man kunde höra på kilometers håll. Nu tävlar han i en 4WD Mitsubischi kanske det blir comeback i 306:an 2015 (??), då en ny står i verkstan och byggs ihop.

När Jonna var liten var hon ofta med ute på tävlingar, vid 14 års ålder fick hon debutera ute i rallyskogen som kartläsare åt sin pappa. Fast det räckte inte för Jonna, hon ville köra själv. När hon fyllde 16 år körde hon sin första tävling endast 2 veckor efter födelsedagen och efter det är hon fast!

2013 öppnades en stor dörr, Jonna blev nämligen uttagen till Young Female Drivers ett projekt som rallyföraren Ramona Karlsson startade. 7 tjejer blev uttagna och en av dom var Jonna.
- YFD har hjälpt mig otroligt mycket, både att jag har fått bättre självförtroende och att jag verkligen insett att det är motorsport jag vill hålla på med. Samtidigt som vi har fått tagit del av Ramonas fantastiska resa inom motorsports världen! En toppen mentor. Säger Jonna”

Idag driver Jonnas sitt egna team ” RallyJonna” hon satsar på att under 2015 köra en full JSM-säsong, hon är även aktuell i en dokumentärfilm som är under produktion av Hennig & Illustra film där rallybruden från Stockholm har huvudrollen!

En internationell karriär är något Jonna också drömmer om att få förverkliga inom snar framtid.

Att som tjej få fajtas med grabbarna på lika villkor är något hon alltid gillat.
-Det är grymt kul! Det är ju det häftiga med rally att vi tävlar på samma villkor både tjejer och killar!


image