Jonna Eson Brådhe - Svensk rallyförare

Cross Country Rally Qatar!

Jonna, en av dom snabbaste tjejerna i öken under veckan.
Efter en vecka i Sealine Qatar där Cross Country Rally Selection höll till, är Jonna nu tillbaka i Sverige med otroligt mycket nya erfarenheter och kontakter inför framtiden.
Veckan i Qatar började på måndagen med välkomstmiddag i Doha och för första gången fick alla tjejer träffa varandra. En kortare presentation från teamet som låg bakom denna uttagning och som tjejerna skulle jobba med under veckan hölls.
Då tjejerna inte fått någon direkt information om hur dagarna skulle se ut under veckan delades det ut ett tidsprogram och det kan man verkligen säga var fullspäckat…
Tidigt på tisdag morgonen var 18 glada tjejer redo att ta bussen ut till öken där dem skulle bo till på fredagen!
En stor överraskning var hur mycket bil förarna verkligen skulle få köra under veckan, varje dag skulle alla köra en specialsträcka ute i öknen en dag var det tillomed två sträckor. Underlaget var för det mesta på sand och sanddynor men det kunde också vara väldigt stenigt och lite mer som grusvägar ibland.
”Förväntningarna var blandade, jag visste inte riktigt vad vi hade och vänta oss då jag inte fått någon information hemma innan jag åkte. Jag vart väldigt imponerad av hur mycket bil vi verkligen fick köra, direkt från första dagen vart vi utsickade i öknen och fick köra våran första specialsträcka på drygt 3 mil.
Känslan första gången jag satte mig i bilen bakom ratten och åkte ut mot första sträckan var väldigt speciell, jag är van vid att personen brevid mig hela tiden sitter och beskriver exakt hur vägen svänger. I Cross Country Rally handlar det om så mycket mer. Du måste verkligen ha en bra kommunikation med din Co-Driver. Du stöter hela tiden på nya problem som du måste lösa fort, exempelvis om Co-drivern säger att du ska åka 120 grader åt höger och du som chaufför ser att det är helt omöjligt att ta sig upp eller över sanddynan, då gäller det verkligen att kommunicera och hitta nya lösningar fort, samtidigt som du ska hålla dig till din rutt! ”

En mentalt tuff vecka, men vi alla visste att Jonna inte är den personen som ger upp utan bara kämpar vidare. Hon visade även att hon var att räkna med, då hon från första dagen var en av dem snabbaste!
Jonna höll en jämn nivå och var i toppen under hela veckan.

”För mig var det otroligt tufft mentalt under veckan, jag har aldrig tidigare varit utanför Sverige och tävlat och denna gång var jag i Qatar och skulle köra ökenrally samt med ett helt nytt team där jag inte kände någon. Det vart väldigt mycket att ta in samtidigt som man alltid vill göra sitt bästa. Det gällde att försöka koppla bort allt runt omkring när jag satte mig bakom ratten vilket jag tror jag lyckades med då jag verkligen kunde prestera och ge resultat!”

En ny erfarenhet och omställning var också att inför varje ny specialsträcka tjejerna skulle köra byte dem även kartläsare. Så under veckan kördes 5 specialsträckor med 5 olika kartläsare.
7,5 mil var veckans längsta sträcka som skulle köras på fredagen som avslutning, Jonna hade vunnit prologen på torsdagen och fick därmed välja startposition och bil till fredagen. I högerstolen fick Jonna australienskan Rhianon Gelsomino hon är sedan fem år tillbaka professionell rally Co-Driver och åker i VM och det Amerikanska mästerskapet.

” Rhianon är en jättehärlig person och vi hade verkligen superkul tillsammans, vi båda var väldigt nervösa på morgonen innan start. Men efter att vi kört en bit på sträckan kände jag mig lugn och vi hade en väldigt bra samarbete mellan varandra. Efter att vi varit ute i drygt 2 timmar och kört, når vi äntligen mållinjen. Den känslan är helt obeskrivlig vi bara jubla av glädje! Vi hade dels klarat den längsta sträckan för veckan men också klarat av allt som hela veckan bjudit på.
Jag hoppas att jag och Rhianon en dag kanske får möjlighet att köra ett rally tillsammans i skogen som vi är vana vid, då vi verkligen hade en toppen dag tillsammans.
Vi får se vad framtiden har att ge. Summering av veckan och efter kommit hem till Sverige och fått andas och tänka efter vad man gjort och åstakommit, kan jag inte mer än vara nöjd och stolt över mig själv som gjorde detta för det fanns ögonblick det var extra jobbigt och tankarna snurrade om jag verkligen var på rätt plats. Men jag gjorde det och visade att jag som yngsta deltagare kunde köra ifrån dem andra och vara snabbast! ” Säger Jonna

Before start

Drivers in the desert

First picture with all the girls

Jonna and Co-driver Rhianon

Jonna and Co-Driver Veronica Engan

Jonna and mentor Ramona

Pressconferance

Service team

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sexton + tio =